HDS 90 jaar strand lichtletters.jpg HDS huldiging kampioenen medailles.jpg HDS jeugd met sproeier.jpg HDS Jeugd prijsuitreiking.jpg HDS Roy Jansen Veld.jpg
11 December Za

Zaalhockey 2022/23

Nieuws afbeelding


Het zaalseizoen staat op het punt van beginnen. We gaan ervan uit dat iedereen deelneemt. Je kunt zo je techniek verbeteren, en bovendien blijf je in de donkere wintermaanden lekker met je team aan de gang en houd je je conditie op peil.In deze nieuwsbrief vind je meer informatie over de zaal. 

Competitie data 2022/23
December 17/18
Januari 07/08, 14/15, 21/22, 28/29
Februari 04/05, 11/12, 18/19

Uitrusting
Voor de zaal geldt dat je niet dezelfde spullen kunt gebruiken als op het veld. Een aantal zaken is verplicht, namelijk:
  • zaalhockeystick en zaalhandschoen;
  • bitje, scheendekkers;
  • je uitrusting mag geen scherpe kanten of uitsteeksel hebben. Dat betekent dat keepers moeten zorgen dat alle metalen gespen zijn vervangen door speciale zaalriempjes;
  • zaalschoenen: dit geldt voor iedereen, dus ook voor de begeleiders, scheidsrechters en zaalleiding. Zorg dat de schoenen schoon zijn, dat de zolen niet afgeven en zonder noppen zijn.
Advies: neem een flesje water mee. In sommige zalen kan het heel warm zijn. Bedenk je wel dat je in de zalen zelf niet mag eten en drinken.

Wedstrijdprogramma
Het hele wedstrijdprogramma is vanaf eind november te vinden op de site van de KNHB in de Standenmotor en de app van hockey.nl. Hier vind je ook de data waarop je team is ingedeeld voor de zaalleiding. Zorg dat je deze regelmatig checkt, zodat je op de hoogte bent van eventuele wijzigingen.

De Jeugd O18, O16 en O14 speelt op zowel zaterdag als zondag. De jeugd O12 zpeelt zoveel als mogelijk op de zondag. Zij kunnen dan op de zaterdag naar open dagen van middelbare scholen.De Jongste Jeugd speelt in principe op de zaterdag, maar we sluiten niet uit dat je ook wel eens op de zondag speelt. Check dus altijd de app.

Digitaal wedstrijdformulier
In de zaalcompetitie wordt net als op het veld het digitale wedstrijdformulier gebruikt. 

Arbitrage
In de zaal speel je altijd een drieluik. De arbitrage voor de senioren, jeugd en jongste jeugd is anders geregeld:
  • jongste jeugd: Bij de O10 en O9 zijn er geen wijzigingen in de zaalcompetitie. Deze blijft identiek aan de zaalcompetitie van vorig jaar.
    Dus twee spelbegeleiders in de zaal. De vereniging met zaalleiding levert 2 spelbegeleiders voor alle 3 wedstrijden in het blok. Bij de jongste jeugd hoeft de spelbegeleider niet in bezit te zijn van een scheidsrechterskaart.
    De O10 speelt 1x35 minuten, de O9 speelt 2x15 minuten.
    De bal mag tot hooguit 40 cm hoog op het doel geschoten worden.
    De O9 kent geen strafcorner. Bij een overtreding binnen de cirkel of bij het opzettelijk over de achterlijn spelen van de bal door een verdediger volgt een vrije push voor het aanvallende team buiten de cirkel. Daaruit kan dus niet rechtstreeks worden gescoord;
  • jeugd (O12, O14, O16 en O18): Het thuisspelende team zorgt voor de scheidsrechters voor alle 3 de wedstrijden. Dit is gekoppeld aan de zaalleiding. Dus speel je thuis en heb je zaalleiding? Dan zorg je ook voor de scheidsrechters;
  • senioren: elk team neemt een eigen scheidsrechter mee. 
Meer weten over de regels? Check dan de zaalhockeyregels. De regels voor de jeugd O8 zijn net wat anders, check die ook.

Wat houdt de zaalleiding in? 
In de zaal wordt bij de jeugd altijd een drieluik gespeeld. Je speelt dus als team twee wedstrijden per keer. Bij ieder blok wedstrijden is 1 van de 3 teams aangewezen als zaalleiding. Als je zaalleiding hebt, dan heb je dat dus ook over de wedstrijd tussen de twee niet-HDS teams. In het wedstrijdschema staat vermeld welk team zaalleiding heeft. De bedoeling is dat dit door ouders wordt gedaan. 

Coaches/managers
De begeleider/coach is verantwoordelijk voor het gedrag van het team. Je zorgt er als coach voor dat het team zich op het veld en daarbuiten netjes gedraagt. Dat betekent bijvoorbeeld niet hockeyen buiten het veld. Bij schade worden de speler, het team, de coach of de club daarvoor aansprakelijk gesteld. 
Teamouders worden gevraagd aan het begin van het zaalseizoen een rijschema op te stellen en om de indeling voor de zaalleiding en scheidsrechters/spelbegeleiders te maken. 

Waar kun je terecht voor vragen over het zaalhockey? 
Als je nog vragen of onduidelijkheden hebt over het zaalhockey dan kun je altijd bij Martijn Willems terecht. Dat kan telefonisch 06 26 744 385 of via [email protected].