HDS 90 jaar strand lichtletters.jpg HDS huldiging kampioenen medailles.jpg HDS jeugd met sproeier.jpg HDS Jeugd prijsuitreiking.jpg HDS Roy Jansen Veld.jpg
22 Mei Ho

Hockey en ouders

Nieuws afbeelding

Jongste Jeugdhockey is voor kinderen van 5 tot 10 jaar en wordt echt als een speel- en leerperiode gezien. Het is de opbouw naar elftal-hockey. Om het spel goed onder de knie te krijgen en het voor de kinderen aantrekkelijker te maken wordt in de Jongste Jeugd vanaf de puppies al gestart met wedstrijden.  

De kinderen spelen altijd met kleinere teams op een gedeelte van het veld en ook de regels zijn meer toespitst op de leeftijd van de spelertjes. De jongste teams beginnen in een 3-tal, daarna spelen ze in een zestal op een kwart veld en in het laatste jaar van de jongste jeugd  eindigen ze 8 tegen 8 op een half veld. Daarna gaan ze door naar de Jeugd waar ze op een heel veld in elftallen gaan spelen. 

De scheidsrechter wordt in de jongste jeugd spelbegeleider genoemd en heeft de nadrukkelijke rol om er een leuke en veilige wedstrijd van te maken voor beide teams. De uitslag is van ondergeschikt belang en de hockeybond publiceert daarom geen uitslagen en standen. Spelplezier staat voorop! 

Op welke leeftijd zit mijn kind in welk team?
Bij het indelen van jongste jeugdteams worden als uitgangspunt de onderstaande leeftijdscategorieën aangehouden. Deze leeftijdscategorieën zijn bepaald door de KNHB. Bepalend is de leeftijd van de speler op 1 oktober van het aankomend seizoen.  

In de Jongste Jeugd onderscheidt de KNHB de volgende leeftijdscategorieën: 
  • Kabouters, leden die op 1 oktober jonger zijn dan 6 jaar. 
  • F-junioren, leden die op 1 oktober 6 of 7 jaar oud zijn.
  • E-junioren, leden die op 1 oktober 8 of 9 jaar oud zijn.
Spelers hockeyen in principe 1 seizoen in de kabouters, puppies, f-jes , E-6 en E-8 tal team. 

Trainingen Jongste Jeugd
De reguliere veldtrainingen van de f-jes & e-tjes vinden op de woensdag- en vrijdagmiddag plaats (met uitzondering van de schoolvakanties, zaalperiode en als de velden onbespeelbaar zijn).  

De kabouters en puppies trainen alleen op de woensdagmiddag en hebben een winterstop van eind november tot na de voorjaarsvakantie. Daarna trainen ze weer verder tot de zomerstop (met uitzondering van de schoolvakanties, en als de velden onbespeelbaar zijn).  

Voor de start van het seizoen wordt iedereen geïnformeerd over de trainingstijden. Deze tijden zijn na te lezen op onze website, onder het ‘trainingsschema’. Daar is ook te zien wie de trainer(s) is/zijn gedurende het seizoen. Ook staan de trainingen per team in de LISA app.  

Zijn de trainingen verplicht?
De kinderen worden allemaal op de trainingen verwacht maar we gaan niemand verplichten. Wel zit er een opbouw in de jongste jeugd trainingen. Mis je regelmatig  trainingen dan kunnen er ook bepaalde stappen worden gemist terwijl teamgenootjes wel door gaan.  

Training van de kabouters
De kabouters trainen op de woensdagmiddag. HDS maakt voor deze trainingen grotendeels gebruik van het lesmateriaal van de KNHB welke bestaat uit verschillende aansprekende thema’s voor 5-jarigen. In totaal zijn er 36 lessen, die buiten gegeven worden. Elke les bestaat uit één thema met vier oefeningen. Zo is er een thema ‘Feestje’, ‘Politie’, ‘Circus’, ‘Dierentuin’ en meer! 

Het programma omvat grondvormen van bewegen, loopspelletjes, balvaardigheid en een vorm van hockey. Hiermee wil de KNHB bijdragen aan de motorische ontwikkeling van deze jonge doelgroep en deze jonge kinderen spelenderwijs kennis laten maken met hockey. Tevens is dit een mooie manier voor jonge kinderen om in teamverband te leren sporten en samen een hoop plezier te beleven. De kabouters vormen nog geen echte teams en spelen nog geen wedstrijden.  

Tijdens de training worden er oefeningen met en zonder hockeystick gedaan. Spel en beweging, aangepast op het ontwikkelingsniveau van deze leeftijdsgroep, staan tijdens de trainingen centraal.    

Training van de puppies
De puppies trainen ook op de woensdagmiddag. Na de herfstvakantie starten ze daarnaast op de zondagmorgen met onderlinge wedstrijdjes. Ze spelen dan 3-tegen-3 op een kwart veld met 2 doeltjes aan elke kant, er zijn nog geen keepers. De lijncoördinator puppies faciliteert deze ochtenden maar het zijn uiteindelijk de ouders zelf die aanwezig moeten zijn om de veldjes uit te zetten (en weer op te ruimen) en op het veld te staan als spelbegeleider. 

In onderling overleg kan worden afgesproken of de onderlinge wedstrijdjes ook in de winterperiode doorgaan. 

Wat kost het?
Als je je kind aanmeldt bij ons dan krijg je een contributiefactuur. De hoogte van de contributie vind je hier.

Wat heb je nodig?
Naast de contributie dien je ook een hockeytenue en uitrusting aan te schaffen. Voor trainingen en wedstrijden heb je de volgende spullen nodig:
  • hockeystick
  • scheenbeschermers
  • gebitsbeschermer
  • trainingsoutfit
  • hockeyschoenen

Wat jij kunt betekenen voor de club
Omdat HDS een club is die draait op vrijwilligers, vragen wij ook wat jij voor de club kunt doen. Als vereniging hebben we eenvoudigweg niet genoeg geld om betaalde krachten aan te nemen voor alle taken die uitgevoerd moeten worden. Binnen onze vereniging dragen we dan ook allemaal een steentje bij. 

Bijdrage van elke ouder
Elke ouder van een hockeyend kind vervult periodiek een aantal taken zoals het draaien van een bardienst, wedstrijdtafel en/of coronadienst (voorlopig tot eind november). Heb je meerdere kinderen die hockeyen, dan word je als ouder dus vaker ingedeeld. 

Je kunt jezelf inschrijven voor deze diensten via de LISA-app op een moment dat je zelf goed uitkomt en anders word je automatisch ingepland en ontvang je hierover een e-mail. 

Kun je een keer niet zorg dan zelf voor vervanging!

Zonder vrijwilligers geen vereniging!
Er is echt zoveel te doen, dat er altijd wel een rol is die bij jouw beschikbaarheid en talenten past. Je kunt natuurlijk bijdragen als vast commissielid, maar ook zonder dat je je vastlegt kun je een bijdrage leveren, bijvoorbeeld door te helpen bij het organiseren van een toernooi of feest of door het uitvoeren van klussen in en om het clubhuis. 

Het is overigens goed te weten dat veel taken helemaal geen hockeykennis vereisen en dat ook niet alle taken veel tijd kosten. En vele handen maken licht werk! 

Commissies 
Op de site staat een overzicht van alle commissies die onze vereniging momenteel kent, evenals de vacatures binnen HDS. 

Mocht je geïnteresseerd zijn of wil je meer informatie, laat het dan weten via [email protected]