HDS 90 jaar strand lichtletters.jpg HDS huldiging kampioenen medailles.jpg HDS jeugd met sproeier.jpg HDS Jeugd prijsuitreiking.jpg HDS Roy Jansen Veld.jpg

Selectie Protocol HDS:

De strategie van HDS meldt over de selectie het volgende: ‘Doelstelling is om in de komende jaren met de selectieteams top-klasse te gaan spelen en met de opleidingsteams eerste klasse. We willen ons niveau realiseren bij voorkeur op basis van eigen kweek. Zo hoog mogelijk spelen betekent niet dat er geen ruimte zou zijn voor breedte hockey, integendeel, als HDS willen we nadrukkelijk een tweesporen beleid voeren’.

De HDS-strategie wordt uitgevoerd volgens dit selectieprotocol:

Jongste Jeugd

We kijken vanaf de F-jeugd hoe de kinderen met hockey bezig zijn. We voorkomen buitenbeentjes in een team (bovengemiddeld fanatieke of dromerige kinderen).
Er zal incidenteel geschoven moeten worden. Gekeken wordt dan naar ‘beleving’ van de kinderen, zonder het selectie te noemen. Het doel: een meer geleidelijke ontwikkeling naar elftalhockey.

Junioren
Bij de A- t/m D-jeugd wordt voor de topteams geselecteerd op technische en tactische vaardigheden, mentaliteit en fysiek vermogen, in de volgorde die rekening houdt met de leeftijdscategorie. Het staat spelers vrij niet mee te doen aan de selecties.

Bij de indeling en selectie wordt onderscheid gemaakt in:
  • selectieteams (A1, B1, C1 en D1);
  • opleidingsteams (C3 en D3) en in de toekomst bij voldoende potentie ook B3 en A3;
  • breedteteams (alle overige jeugdteams).
Uitgangspunten
  • Indeling is gericht op ontwikkeling van alle jeugdspelers;
  • Indeling op sterkte. Bij de breedteteams wordt gestreefd naar de balans met praktische en sociale aspecten;
  • Binnen onze jeugdopleiding is er oog voor laatbloeiers. Deze spelers krijgen - als ze dat willen - de kans om op een hoger niveau te gaan presteren. Spelers van de breedteteams met de juiste inzet en motivatie en het gewenste rendement in wedstrijden, mogen met selectie- of opleidingsteams meetrainen. Laten ze daar een doorgaande ontwikkeling zien, stimuleren we het meespelen in een top - of opleidingsteam.
  • Selectietrainingen zijn geen allesbepalende maatstaf. De indeling wordt gebaseerd op ervaringen van trainers en coaches over een periode van jaren. Om welke reden dan ook, toch selectietrainingen? Dan ligt het aantal spelers (voor selectie en opleidingsteams) tussen de 16 en 18 spelers;
Hoe gaan we dit doen?
De selectieteams en opleidingsteams worden samengesteld door de Top-Commissie (TC). De overige teams (de breedteteams) worden samengesteld door de jeugdcommissie en de lijncoördinatoren. De communicatie over de teamindelingen wordt in overleg opgezet en gelijktijdig ingezet.

Door gedurende het seizoen wedstrijden en trainingen (inclusief meetrainen en invallen bij andere teams) te volgen en te overleggen met coaches en trainers krijgt de TC, in de persoon van de spelerscoördinator¹, een beeld van de spelers. Daarnaast hanteert HDS een procedure waarbij de coaches & trainers 3x per seizoen de ontwikkeling van de spelers evalueren: de zogenaamde STICK en GOM-evaluaties². Dit volgsysteem biedt spelers uit de breedteteams die in de loop van het seizoen opmerkelijke ontwikkeling doormaken, de mogelijkheid in beeld te komen bij de toplijn. Aan het einde van het lopende seizoen bepaalt spelerscoördinator in overleg met de trainers en coaches van de selectie- en opleidingselftallen en top-commissie, de voorlopige selecties voor het komende seizoen. Er bestaat dan de mogelijkheid om laatbloeiers opnieuw toe te voegen aan de selecties, zonder een uitgebreide selectiecarrousel. Tevens maakt deze manier van werken het mogelijk om gedurende het jaar door te selecteren. De nieuwe trainer/coach bepaald i.o.m. de top-commissie de nieuwe selectie.
Doorselecteren betekent ook dat, in overleg met de spelerscoördinator, spelers die zich onvoldoende ontwikkelen (t.o.v. de rest van het team) vervangen kunnen worden door spelers die een opmerkelijk positieve ontwikkeling doormaken. In de praktijk selecteren we het gehele jaar door.
Keepers worden beoordeeld op basis van onderlinge sterkte, o.a. door de keeperstrainers.

Selectieteams
Doelstelling: spelen in de Top Poule van de leeftijdsklasse, zodat de spelers zich zo goed mogelijk kunnen ontwikkelen.
Spelers: de beste spelers uit een leeftijdscategorie, voor A t/m D bij voorkeur 2e-jaars.
Selectie: voortdurend beoordelen. De voorkeur voor eigen kweek brengt met zich mee dat externen, rekening houdend met de eventuele wachtlijst, geplaatst kunnen worden mits ze vergelijkbaar zijn met de top-5 van het betreffende team. Zo niet, dan krijgen ze een positie in een opleidingsteam of een breedteteam. Voor selectieteams uitgenodigde spelers trainen na afloop van het seizoen een aantal weken door. Moet er nog geselecteerd worden, dan streven we naar 80% duidelijkheid vooraf (verkozen spelers) en 20% te selecteren spelers. Na twee weken is de selectie bekend.
Spelers uit dezelfde leeftijdsklasse (lagere teams), kunnen uitgenodigd worden door TC om mee te trainen³.

Opleidingsteams
Doelstelling: spelen in de 1e klasse, zodat de afstand tot de selectieteams zo klein mogelijk is en spelers voldoende kans hebben om (alsnog) in een selectieteam te komen.
Spelers: 1e-jaars die in staat worden geacht het volgend seizoen de selectie te halen. In de D: de beste 1e-jaars, eventueel aangevuld met een paar 2e-jaars.
Selectie: de 1e jaars-afvallers van de selectieteams komen direct in het opleidingsteam.
Voor de overige plaatsen worden selectietrainingen (16 tot 18 spelers) met onafhankelijke, deskundige beoordelaars gehouden.
Spelers uit een breedteteam kunnen door de TC worden uitgenodigd om mee te trainen bij het opleidingsteam.

Breedteteams

Doelstelling:
  • hockey op verschillende niveaus
  • teams indelen op sterkte, in balans met vaardigheden en sociale aspecten.
Spelers: in de sterkere teams de sterkere 1e en 2e-jaars. In de andere teams zal meer op basis van leeftijd en sociale aspecten De specifieke invulling hiervan kan verschillen per lijn, aan de hand van de aantallen, samenstelling en sociale dynamiek.
Beoordeling: voortdurend, door het continu volgen van wedstrijden door jeugdcommissie, door Stick en Gom-evaluaties en in overleg met coaches en trainers.
Aan het eind van het seizoen ‘kennismakingswedstrijdjes’ om nieuwe instroom uit de lagere leeftijdsklasse in verhouding tot aanstaande 2e-jaars te bekijken.

Planning
  • Invullen Stick en Gom-formulieren door coaches en trainers (per speler) na de voorcompetitie, na zaalcompetitie en voor het einde van het seizoen;
  • Begin kalenderjaar bekend maken wanneer er voor de Top- en opleidingsteams in het nieuwe seizoen gestart wordt met trainen (dit ivm vakantieplanning);
  • Eerste grove indeling teams na zaalcompetitie o.b.v. stickformulieren;
  • Maart / April meetrainen laatbloeiers uit de breedte met de top- en opleidingsteams;
  • Direct na einde seizoen bekend stellen voorlopige selectie. Wanneer noodzakelijk organiseren we een aantal selectietrainingen/oefenwedstrijden om de laatste twijfels weg te nemen;
  • Direct na einde seizoen: mondelinge overdracht ‘oude coach’ aan nieuwe coach;
  • Juni: de selecties voor A1, B1, C1 en D1 en opleidingsteams trainen nog 2 tot 3 weken door als voorbereiding op het nieuwe seizoen;
  • Juni: voor de keepers wordt een selectietraining georganiseerd;
  • Twee weken na einde seizoen: bekend maken van de teamindeling en selectie en publiceren op de HDS site. De selectieteams worden definitief bekend gemaakt door de TC i.o.m. de coaches /trainers van het komende seizoen. Er wordt in overleg met de jeugdcommissie over de uitkomsten gecommuniceerd. Zo nodig aanpassingen in aug/sept op basis van mutaties (aan- en afmelden van leden).
  • Deze data kunnen wijzigen; over definitieve data wordt naar de betrokkenen gecommuniceerd.
Dit protocol brengt lijn in het selectiebeleid van HDS en duidelijkheid naar de spelers en andere betrokkenen.


  1. De spelers coördinator houdt contact met de trainers en coaches van de selectie- en opleidingselftallen, zodat hij een beeld heeft van het functioneren van de spelers. Hij houdt ook contact met de trainers en coaches van de breedte elftallen, waarbij het gaat om het leren kennen van spelers die in positieve zin opvallen en de bereidheid hebben om op een hoger niveau te gaan presteren (de zogenaamde "laatbloeiers”). Naast de spelerscoördinator werken we binnen HDS ook met een ‘coördinator trainers en coaches’. Deze functionaris richt zich op het functioneren van de trainers en coaches en ziet toe op een gestructureerde opbouw van de oefenstof.
  2. STICK staat voor snelheid, techniek, inzicht, conditie en karakter en geeft op grond van onderlinge vergelijking een indicatie van het kunnen van alle spelers binnen één team, terwijl GOM een beeld geeft van hun gedrag, opkomst en motivatie.
  3. Het meetrainen van de laatbloeier is iets extra's, en gaat niet ten koste van zijn/haar trainingen bij zijn/haar eigen team. De speler krijgt 3 keer per week training (als de trainingen niet overlappen). Voor elk individu wordt een standaard protocol opgesteld. Dus in eerste instantie een periode van 4 weken waarna de "laatbloeier" en trainer / coach een evaluatie met de desbetreffende speler hebben en in overleg met de spelers coördinator een plan maken wat het beste past bij deze "laatbloeier”.